Novosti

Zarazne bolesti pasa
07 apr 2019 Iva
(0 votes)

Zarazne bolesti pasa

 

Liječenje zaraznih bolesti kod pasa mukotrpno je i iskustvo za ljubimca, a za vlasnika uz to i skupo i komplicirano. Sve bolesti opisane niže lako se preveniraju cijepljenjem protiv zaraznih bolesti koje se može administrirati već od 6. tjedna starosti. Ukoliko niste sigurni je li vaš ljubimac cijepljen, posavjetujte se s veterinarom čim prije i cijepite ga. Bolje spriječiti, nego liječiti!

Parvoviroza

Parvoviroza je bolest uzrokovana parvo virusom od koje najčešće obolijevaju štenci tik nakon gubitka pasivne imunosti dobivene od majke. Virus se prenosi od drugih zaraženih jedinki slinom, izmetom i urinom. Moguće se zaraziti i indirektno u kontaktu s predmetima (pseće igračke, zdjelice), ali i travom, zemljom i slično. Zaraženi prostor može biti opasan sljedećih 4-6 tjedana, a prenosnici mogu biti i klinički zdravi psi.

Simptomi su malaksalost, potištenost, iscjedak iz očiju i nosa te konstantno povraćanje. Bolest brzo progresira, a smrtnost je oko 90% ukoliko izostane brza reakcija i veterinarski tretman. Treći dan bolesti pojavljuje se proljev (vodenast, taman, krvav i specifičnog mirisa) koji potvrđuje dijagnozu. Nagla dehidracija brzo postane smrtonosna. Ako pas razvije otpornost, četvrti dan dolazi do oporavka.

Štenećak

Štenećak je, kao i parvo, zarazna virusna bolest koja najčešće pogađa mlade jedinke 2-6 mjeseci starosti. Posebnu opasnost predstavlja slabljenje imuniteta koje onemogućava borbu sa sekundarnim infekcijama kao što su salmonela i parvo i time životinju ostavlja podložnom nizu bolesti.

Simptomi su visoka tjelesna temperatura, povraćanje, iscjedak iz nosa, natekle oči i okolno tkivo te infekcija dišnog sustava.

Zaraza se prenosi preko izmeta, urina, suza, sline i iskašljanog sadržaja, no i kontaktom s predmetima koji su bili izloženi infekciji (igračke, obuća, posudice).

Dijagnostika je relativno zahtjevna - kod cijepljenih pasa teško je razlučiti antitijela stečena cijepljenjem od onih nastalih tijekom zaraze, a kod necijepljenih su česti lažno negativni rezultati zbog varijacije unutar samih faza oboljenja.

Leptospiroza

Leptospiroza jedna je od najopasnijih zaraznih bolesti pasa - može se prenijeti na čovjeka, mačke, goveda, svinje i konje izravno ugrizom ili posredno preko vode, hrane i predmeta. U najgorim slučajevima je letalna, a standardno uzrokuje ozbiljne poremećaje jetre i bubrega.

Uzročnik je bakterije, a kao bolest sezonskog karaktera najčešća je ljeti. Klinički zdrava jedinka može biti prenosnik čak dvije godine od zaraze! Do infekcije dolazi unuta 20 dana od zaraze, a bolest brzo napreduje.

Simptomi su gubitak teka, drhtavica, povraćanje, proljev koji postaje krvav, naglo povišenje temperature, žutica na sluznicama i mišićna slabost i malaksalost. U početku, pas češće i više mokri, no kako bolest napreduje, a bubrezi otkazuju, mokrenje se prorijeđuje neposredno prije uginuća.

Od leptospiroze mogu oboliti i mačke koje slabije pokazuju simptome pa je bolest teže prepoznati i dijagnosticirati.

Traheobronhitis - zarazni kašalj pasa

Zarazni kašalj pasa neugodna je i mukotrpna bolest koju najčešće uzrokuje virus, a potom dolazi do sekundarne bakterijske infekcije. Infekcija se lako prenosi s jedne jedinke na drugu, a manifestira se kao hrapavi, jaki kašalj koji dolazi u napadima više puta dnevno. Simptomi se pojavljuju 3-5 dana nakon zaraze. Ukoliko se počne liječiti na vrijeme, bolest se brzo eliminira, no može biti fatalna ukoliko oboli vrlo mlad ili vrlo star pas.

Read 335 times Last modified on nedelja, 07 april 2019 13:48

4 comments

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.