Novosti

Zarazne bolesti pasa
07 apr 2019 Iva
(0 votes)

Zarazne bolesti pasa

 

Liječenje zaraznih bolesti kod pasa mukotrpno je i iskustvo za ljubimca, a za vlasnika uz to i skupo i komplicirano. Sve bolesti opisane niže lako se preveniraju cijepljenjem protiv zaraznih bolesti koje se može administrirati već od 6. tjedna starosti. Ukoliko niste sigurni je li vaš ljubimac cijepljen, posavjetujte se s veterinarom čim prije i cijepite ga. Bolje spriječiti, nego liječiti!

Parvoviroza

Parvoviroza je bolest uzrokovana parvo virusom od koje najčešće obolijevaju štenci tik nakon gubitka pasivne imunosti dobivene od majke. Virus se prenosi od drugih zaraženih jedinki slinom, izmetom i urinom. Moguće se zaraziti i indirektno u kontaktu s predmetima (pseće igračke, zdjelice), ali i travom, zemljom i slično. Zaraženi prostor može biti opasan sljedećih 4-6 tjedana, a prenosnici mogu biti i klinički zdravi psi.

Simptomi su malaksalost, potištenost, iscjedak iz očiju i nosa te konstantno povraćanje. Bolest brzo progresira, a smrtnost je oko 90% ukoliko izostane brza reakcija i veterinarski tretman. Treći dan bolesti pojavljuje se proljev (vodenast, taman, krvav i specifičnog mirisa) koji potvrđuje dijagnozu. Nagla dehidracija brzo postane smrtonosna. Ako pas razvije otpornost, četvrti dan dolazi do oporavka.

Štenećak

Štenećak je, kao i parvo, zarazna virusna bolest koja najčešće pogađa mlade jedinke 2-6 mjeseci starosti. Posebnu opasnost predstavlja slabljenje imuniteta koje onemogućava borbu sa sekundarnim infekcijama kao što su salmonela i parvo i time životinju ostavlja podložnom nizu bolesti.

Simptomi su visoka tjelesna temperatura, povraćanje, iscjedak iz nosa, natekle oči i okolno tkivo te infekcija dišnog sustava.

Zaraza se prenosi preko izmeta, urina, suza, sline i iskašljanog sadržaja, no i kontaktom s predmetima koji su bili izloženi infekciji (igračke, obuća, posudice).

Dijagnostika je relativno zahtjevna - kod cijepljenih pasa teško je razlučiti antitijela stečena cijepljenjem od onih nastalih tijekom zaraze, a kod necijepljenih su česti lažno negativni rezultati zbog varijacije unutar samih faza oboljenja.

Leptospiroza

Leptospiroza jedna je od najopasnijih zaraznih bolesti pasa - može se prenijeti na čovjeka, mačke, goveda, svinje i konje izravno ugrizom ili posredno preko vode, hrane i predmeta. U najgorim slučajevima je letalna, a standardno uzrokuje ozbiljne poremećaje jetre i bubrega.

Uzročnik je bakterije, a kao bolest sezonskog karaktera najčešća je ljeti. Klinički zdrava jedinka može biti prenosnik čak dvije godine od zaraze! Do infekcije dolazi unuta 20 dana od zaraze, a bolest brzo napreduje.

Simptomi su gubitak teka, drhtavica, povraćanje, proljev koji postaje krvav, naglo povišenje temperature, žutica na sluznicama i mišićna slabost i malaksalost. U početku, pas češće i više mokri, no kako bolest napreduje, a bubrezi otkazuju, mokrenje se prorijeđuje neposredno prije uginuća.

Od leptospiroze mogu oboliti i mačke koje slabije pokazuju simptome pa je bolest teže prepoznati i dijagnosticirati.

Traheobronhitis - zarazni kašalj pasa

Zarazni kašalj pasa neugodna je i mukotrpna bolest koju najčešće uzrokuje virus, a potom dolazi do sekundarne bakterijske infekcije. Infekcija se lako prenosi s jedne jedinke na drugu, a manifestira se kao hrapavi, jaki kašalj koji dolazi u napadima više puta dnevno. Simptomi se pojavljuju 3-5 dana nakon zaraze. Ukoliko se počne liječiti na vrijeme, bolest se brzo eliminira, no može biti fatalna ukoliko oboli vrlo mlad ili vrlo star pas.

Read 533 times Last modified on nedelja, 07 april 2019 13:48

8 comments

 • coffee meets bagel membership posted by coffee meets bagel membership nedelja, 16 februar 2020 16:44

  Im savoring some low stability problems with my hottest weblog, and Identity which include in direction of locate just about anything safer. Do by yourself incorporate any guidelines?

  Comment Link
 • vruce dopisivanje posted by vruce dopisivanje petak, 27 decembar 2019 06:12

  Happy holidays to all, Greetings in opposition to Florida! I’m bored at energy, as a result I resolved in direction of read your internet site upon my apple iphone all through lunch split. I delight in the material by yourself offer right here and can’t hesitate in the direction of consider a feel Even though I acquire dwelling. I’m amazed at how immediate your web site rich upon my cellular mobile phone .. I’m not even applying WIFI, basically 3G. Anyways, astounding web site!

  Comment Link
 • online upoznavanje posted by online upoznavanje petak, 13 decembar 2019 04:58

  My really extensive web physical appearance up is made up of at the conclude of the working day been paid with enjoyable perception toward discuss around with my loved ones and mates.

  Comment Link
 • TRAZIM BRAK posted by TRAZIM BRAK petak, 06 decembar 2019 10:10

  butiga poznanstva

  Comment Link
 • masaža zadar cijena posted by masaža zadar cijena nedelja, 01 decembar 2019 06:29

  seks oglasnik

  Comment Link
 • slobodne zene posted by slobodne zene petak, 29 novembar 2019 13:32

  DJEVOJKE DAME

  Comment Link
 • zene za vezu posted by zene za vezu četvrtak, 28 novembar 2019 15:48

  dopisivanje

  Comment Link
 • slobodne zene posted by slobodne zene sreda, 27 novembar 2019 02:34

  hi, everything is going well here and ofcourse every one is sharing information, that’s really fine, keep up writing.

  Comment Link

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.