Novosti

PREVENCIJA BOLESTI KOD PASA I MAČAKA - CIJEPLJENJE
07 apr 2019 Iva
(0 votes)

PREVENCIJA BOLESTI KOD PASA I MAČAKA - CIJEPLJENJE

Vakcinacija kućnih ljubimaca smanjuje rizik od pojave mnogih zaraznih bolesti koje mogu ugroziti njihov život, ali i život životinja i ljudi koji stupe u kontakt s njima.

Cijepljenje je unos oslabljenih ili umrtvljenih uzročnika bolesti. Ono potiče tijelo životinje na stvaranje antitijela koja će štititi organizam u slučaju stvarne infekcije. Taj jednostavni postupak kojeg je potrebno ponavljati samo jednom godišnje spašava živote naših krznenih prijatelja, a nama osigurava miran suživot bez rizika od preventabilnih bolesti.

Ne postoje ni teoretski ni praktični dokazi da cijepljenje uzrokuje pojavu drugih bolesti i poremećaja suprotno odnedavno aktualnom trendu "anti-vaxxera". Sve i da cjepiva uzrokuju autizam (što dokazano ne uzrokuju), psi i mačke ga ne mogu dobiti. Ovaj opasni trend uzrokovao je značajno smanjenje stope cijepljenja u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, a mnoge ljubimce ostavio podložnima bolestima.

Novorođeni štenci i mačići prva antitijela dobivaju putem prvog majčinog mlijeka (kolostrum), kao i ljudi. Takav način imunizacije zovemo pasivnom. Ona počinje slabiti otprilike u šestom tjednu starosti. Tada je potrebno cijepiti životinju kako bi njen organizam počeo sam stvarati antitijela - aktivna imunizacija. 

Cijepljenje pasa

Izuzev zakonski obaveznog cijepljenja protiv bjesnoće koje je potrebno ponavljati jednom godišnje, pse je preporučljivo cijepiti i protiv zaraznih bolesti. Tada će pas biti zaštićen od štenećaka, parvoviroze, zaraznog hepatitisa i kašlja, parainfluence i leptospiroze.

Štence se protiv zaraznih bolesti cijepi s 6 tjedana starosti, a docijepljivanje se vrši u 9. i 13. tjednu života. Cijepljenje protiv bjesnoće provodi se s navršena 3 mjeseca starosti.

Suprotno uvriježenom mišljenju, i odrasli psi podložni su zaraznim bolestima, a jednokratno cijepljenje dok su mladi nije dovoljno za imunizaciju. Cjepivo je potrebno ponavljati svake godine. Potrebno je cijepiti i psa s ulice kojemu ne znate povijest cijepljenja, bez obzira na njegovu dob. Posavjetujte se s veterinarom oko točnog postupka i vremenskog odmaka između doza cjepiva za takve pse.

 Cijepljenje mačaka

Iako zakonski nije regulirano, preporuča se cijepiti sve mačke koje izlaze van ili su udomljene s ulice.

Kao i kod pasa, mačke se cijepe protiv bjesnoće i zaraznih bolesti. Cjepivo protiv zaraznih bolesti kod mačaka sprječava panleukopeniju (mačja kuga/mačićak), rinotraheitis (zarazni hašalj), calici virus i mačju leukemiju. Mačke se cijepe u starosti od 9 tjedana dva puta s razmakom od 4 tjedna. Cjepivo protiv zaraznih bolesti treba se ponavljati jednom godišnje dok je cjepivo za bjesnoću aktivno 3 godine.

Mnoge od ovih bolesti prenose se ugrizima, odnosno krvlju. Držite svoje ljubimce pod nadzorom i sklanjajte ih iz potencijalno opasnih situacija. Sterilizirajte i kastrirajte svoje ljubimce kako biste smanjili kompeticiju koja često vodi do sukoba. Više o prednostima sterilizacije i kastracije možete pročitati ovdje, a o zaraznim bolestima ovdje.

 

Read 22693 times Last modified on nedelja, 07 april 2019 13:50

134644 comments

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.