Novosti

Dolazak psa u vaš dom
04 apr 2019
(0 votes)

Dolazak psa u vaš dom

Pronašli ste savršenog psa s razinom energije koja odgovara vama, vašoj obitelji i životnom stilu. Proučili ste tu vrstu psa i sve ukućane pripremili na nove uloge. Preostaje samo dolazak psa u vaš dom.

 Od uzbuđenja prvo što vam pada na pamet je skidanje ogrlice već na vratima i puštanje psa da slobodno šeta kućom i istražuje, a pas to spremno prihvaća iako ni ne zna gdje je došao. Iako djeluje kao savršeno upoznavanje dok pas znatiželjno njuška sve i svakog oko sebe, to zapravo nije tako. On se nalazi na nepoznatom terenu, u novom okruženju bez vaših smjernica on ne zna gdje i što bi prije istražio.  Ukoliko ste imali/imate ljubimca koji je tu bio prije njega, nepoznati životinjski miris ga samo dodatno zbunjuje i govori da se nalazi na tuđem teritoriju.

Zbog svega navedenog, dolazak psa je jako bitan korak koji je potrebno obaviti pažljivo i strpljivo kako bi psa što lakše priviknuli na novi dom i naučili ga da poštuje vaše vlasništvo.

Ako ste psa udomili iz skloništa, ovaj proces počinje već tada.  Kada ste psa preuzeli, odvedite ga u dugu šetnju koja će ga opustiti i maknuti mu s uma život u skloništu (ili bilo kojem drugom okruženju). Tijekom vožnje prema kući, zaustavite se malo prije i povedite ga u još jednu šetnju, ovaj put do vaših ulaznih vrata. Već naviknut na vaš miris i energiju, šetnjom kroz vašu ulicu mu dajete priliku da upozna novo susjedstvo i stekne povjerenje u vaše vodstvo. Kada stignete pred ulazna vrata doma, recite psu da sjedne i pričekajte sve dok ne osjetite da je potpuno miran i opušten.

Kada otvorite vrata, vi i vaša obitelj uđite prvi, a zatim psa pozovite unutra. U ovoj fazi ga držite na povodcu i pobrinite se da ga u tom trenutku nitko ne gleda u oči, ne dodiruje ili mu se obraća. Pred njim su bitne lekcije.

Upoznavanje započnite od prostorije u kojoj se nalaze njegova hrana i voda, polako prolazeći prostoriju po prostoriju. U svaku prostoriju vi ulazite prvi, a pas čeka dok ga ne pozovete unutra. Dok mu pripremate hranu i vodu, od njega tražite da sjedne. Nakon jela će biti opušteniji te će lakše nastaviti s upoznavanjem novog doma.

Da bi ga naučili da poštuje vaše vlasništvo, držite se pravila da uvijek vi ulazite prvi, a zatim pozivate i njega u prostoriju. Time mu dajete do znanja da je to vaš prostor, a vi njemu dopuštate ulazak.

Jednom kada ste s njim prošli cijelu kuću/stan, vrijeme je za upoznavanje s ukućanima. Bitno je da nitko od ukućana ne pokazuje emocije dok im pas ne pristupi, a kada pristupi dopustite psu da ih ponjuši i shvati njihov miris kao ''domaći''.

Naučite ga na mjesto hranjena, na njegovo mjesto za odmor i mjesto za igru. Pratite njegov govor tijela kako bi na vrijeme prepoznali eventualne probleme u ponašanju. Uzimajte u obzir njegov karakter i želje, a  prije svega pružite mu sretan dom u kojem će biti voljen.

Uvijek zadržite odnos vođe prema svom psu, pružite mu sigurnost i pouzdano prijateljstvo, a on će izvršavati vaše naredbe i poštovati postavljene granice.

Read 831 times Last modified on ponedeljak, 08 april 2019 23:19

542 comments

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.