levijatan.org | Blok petardama
Pokret Levijatan spontano je formiran 2015. godine u Beogradu i od tada danonoćno spašava i leči životno ugrožene i zlostavljene životinje. Ovaj samoodrživi i nezavisni Pokret nastao je kao posledica sistemskog problema i nesprovođenja Zakona o zaštiti životinja, te svojim delovanjem apeluje na potpunu primenu i pridržavanje istog.
stop animal abuse, pokret levijatan, ex yu, zaštita prava životinja
16873
post-template-default,single,single-post,postid-16873,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Blok petardama

Proslava blagdana svake je godine zasjenjena strahom tisuća životinja od kojih mnoge smrtno nastradaju zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Osim fizičkih ozljeda i letalnih srčanih udara, životinje se tjednima oporavljaju od psihičkog šoka uzrokovanog bukom petardi. Njihovi vlasnici skupa s njima proživljavaju višetjednu agoniju, mnogi prisiljeni da napuštaju domove u potrazi za tihom lokacijom na kojoj njihovi ljubimci neće proživljavati traume.

Srpski zakon nalaže kaznu od 50 000 do 100 000 dinara za uznemiravanje javnog reda i mira korištenjem pirotehničkih sredstava. Zakon RH jasno brani upotrebu pirotehničkih sredstava od 2. siječnja do 27. prosinca, kao i korištenje pirotehničkih sredstava II i III kategorije (rakete, petarde, baterije) osobama mlađim od 18 godina te I kategorije (prskalice, baklje, podni zvrkovi) osobama mlađim od 14. Predviđene kazne za kršenje odredbi kreću se od 5000 do 15 000 kn za nezakonito korištenje pirotehnike te od 10 000 do 30 000 kuna za nesavjesno prodavanje pirotehnike.

Vrijedi li riskirati vlastito zdravlje i uzrokovati patnju, bol pa čak i smrt onima slabijima od tebe zbog nekoliko sekundi bezumne glasnoće? Probudi duh blagdana u sebi i proslavi ih bez da naudiš nemoćnima.

Postavi primjer i budi odgovoran. Baci pet, a ne petardu!