levijatan.org | Kako preživeti vrele letnje dane?
Pokret Levijatan spontano je formiran 2015. godine u Beogradu i od tada danonoćno spašava i leči životno ugrožene i zlostavljene životinje. Ovaj samoodrživi i nezavisni Pokret nastao je kao posledica sistemskog problema i nesprovođenja Zakona o zaštiti životinja, te svojim delovanjem apeluje na potpunu primenu i pridržavanje istog.
stop animal abuse, pokret levijatan, ex yu, zaštita prava životinja
16722
post-template-default,single,single-post,postid-16722,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Kako preživeti vrele letnje dane?

Da li ste se ikada pitali šta Levijatan radi kada nema životinja koje treba spasiti? Bavi se vođenjem računa o našim ljubimcima i vođenjem računa o mnogim krznatim prijateljima sa ulice!

Ako si novopečeni vlasnik ljubimaca, ili samo voliš životinje toliko da ćeš voditi računa o lokanim uličnim psima/mačkama- evo ti nekoliko saveta kako da vodiš računa o njima na pravi način.

Bez obzira na to da li imaš ljubimca/ljubimce, ili se oblučiš da vodiš računa o uličnim psima/mačkama u tvom komšiluku- postoji nekoliko stvari koje će ti pomoći da im pomogneš da prežive toplotu ovog leta. Kao i ljudi, životinje mogu da dožive toplotni udar kada su izložene visokom temperaturama tokom dugih i
suvih letnjih dana. Što je veća temperatura, veći je rizik da se pregreju. Evo šta da radite da im pomognete da ostanu dobro ovoga leta:

1. Psi i mačke uživaju da sede na suncu ali je bitno da im obezbedite dobro mesto u hladu tako da mogu da održe svoju optimalnu temperature tokom dana. U suprotnom ako životinje provode dugo vremena na suncu rizik od toplotnog
urada (takođe i rizik za rak kože) se povećava (zato što su oni isto kao i mi) . Tako da ako imate ljubimce postarajte se da obezbedite takvo mesto za njih. Ako vodite računa o životinjama na ulici postarajte se i za njih isto.

2. Uvek obezbedite dovoljno sveže i hladne vode za vaše kržnate prijatelje . Postarajte se da ih držite u hladu, i postavite ih odbojeno od činije za hranu. To je posebno bitno za ulčne pse/mačke zato što oni imaju prirodni instinkt koji im govori da ne piju vodu koja je blizu hrane zato što može da bude zaražena. Takođe probajte da ne koristite istu činiju za hranu i vodu zbog istog razloga.

3.Ako trebate da izvedete vašeg ljubimca u šetnju, isplanirajte da to bude rano ujutru ili kasno uvece kako bi izbegli jako sunce. Uvek je dobro da se izbegne najtopliji deo dana. Zapamtite da bi životinjama sa dugom dlakom mnogo značilo da ih odvedete na šišanje (nemoj te to raditi sami, to može biti loše i opasno iskustvo za životinje, ako niste obučeni za to).

4. Ako se starate o starijim ljubimcima, bitno je da znate da su oni mnogo osetljiviji na visoke temperature- stoga je uvek dobro držati ih na oko.