levijatan.org | STERILIZACIJA I KASTRACIJA – DA ILI NE?
Pokret Levijatan spontano je formiran 2015. godine u Beogradu i od tada danonoćno spašava i leči životno ugrožene i zlostavljene životinje. Ovaj samoodrživi i nezavisni Pokret nastao je kao posledica sistemskog problema i nesprovođenja Zakona o zaštiti životinja, te svojim delovanjem apeluje na potpunu primenu i pridržavanje istog.
stop animal abuse, pokret levijatan, ex yu, zaštita prava životinja
16413
post-template-default,single,single-post,postid-16413,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

STERILIZACIJA I KASTRACIJA – DA ILI NE?

Ženka psa godišnje može okotiti i do 20 štenaca, koji će opet vlastite potomke imati već nakon deset do dvanaest meseci.

To znači da broj pasa poteklih iz reproduktivnog ciklusa samo jedne ženke može doći i do impresivnih 40 000 jedinki. Od ovog broja velika većina je nažalost već unapred osuđena na patnju, odbačenost, boravak u azilu i smrt. Mnoge od njih neodgovorni vlasnici usmrte odmah nakon okota. Često svedočimo pričama kako su maleni bespomoćni štenci ostavljeni u šumarku ili bačeni u zapušteni kanal ili pak njihova tela nađemo na obali reke, potoka ili u smeću. Vreme je da stanovništvo nauči i prigrli odgovorno vlasništvo ali i pomogne uličnim životinjama kako se ne bi širile bolesti i kako bi se smanjila populacija životinja na ulicama.

I sterilizacija i kastracija su u prošlosti bili apsolutno neprihvatljivi, a još i danas su delomično na glasu kao nehumani. Smatra se da oni ograničavaju spolnost pasa i lišavaju ih njihovih prirodnih nagona.

Sterilizacija ili ovariotomija je uklanjanje jajnika kod ženki ili ovariohistorektomija ukoliko se uklanjaju i jajnici i maternica.

Kastracija je fizičko uklanjanje testisa kod mužjaka.

Postupak počinje celokupnim pregledom zdravstvenog stanja životinje. Tek kada smo potpuno sigurni da je životinja zdrava i da joj anestezija i hirurgija neće ugroziti zdravlje pristupa se pripremi i sterilizaciji ili kastraciji.
Sterilizacija je jako bitna pogotovo kod mladih životinja jer se ranom sterilizacijom pre prvog teranja ili neposredno posle, smanjuje pojava tumora mlečne žlezde za 90-96%. Sterilizacijom u kasnijem dobu smanjujemo mogućnost razvoja endometritisa, zapaljenja materice i hormonalnih poremećaja.

Sa druge strane sterilizacija je najbitnija za kontrolu populacije životinja, smanjenje broja lutalica i napuštenih pasa, širenja bolesti među napuštenim životinjama.

Zahvat u proseku traje oko 45 minuta. Bitna je priprema pacijenta pre operacije koja podrazumeva uskraćivanje hrane 12h pre zahvata i vode 6h pre zahvata. Životinje se oporavljaju brzo, gde u oporavku imamo antibiotsku i anelgetsku terapiju. Novije metode anestezije se mnogo bolje podnose i životinje kliniku napuštaju šetajući.

Kada bi svako od nas pomogao u kastraciji jedne životnije, problem prevelike populacije uličnih pasa i mačaka bio bi iznenađujuće brzo saniran.

Milan Stefanović,
Veterinarska klinika Charlie & Graff
Doktor veterinarske medicine